Kā grādīgie dzērieni ietekmē holesterīna līmeni?
Uzzini šajā rakstā, kas ir holesterīns, kā grādīgie dzērieni ietekmē holesterīna līmeni organismā, un kā mazināt nopietnu iekšķīgo slimību riskus. Sirds un asinsvadu slimības mūsdienās aizvien biežāk skar gados jaunus cilvēkus. Tas skaidrojams ar daudziem faktoriem – mazkustīgs dzīvesveids, neveselīgs uzturs, smēķēšana, kā arī pārmērīga grādīgo dzērienu lietošana.
Kas ir holesterīns un ko tas dara organismā?
Holesterīns ir vaskveida, taukiem līdzīga, viela, kas pārvietojas pa asinīm. Tā kā holesterīns ir taukviela un asinīs nešķīst, to nepieciešams transportēt ar īpašu daļiņu – lipoproteīnu – palīdzību. Un šīs lodveida daļiņas, kuru sastāvā holesterīns “ceļo” pa asinīm. Ir divu veidu lipoproteīni:
- Augsta blīvuma lipoproteīni ir “labais” holesterīns, jo tas piedalās dažādos bioloģiski svarīgos procesos, piemēram, hormonu un D vitamīna ražošanā. Tāpat tas ir iekļauts žultsskābēs, kas veicina gremošanu, tauku pārstrādāšanu un vitamīnu uzsūkšanos. Augsta blīvuma lipoproteīni arī nodrošina atbalstu organisma šūnu membrānu ražošanai un uzturēšanai.
- Zema blīvuma lipoproteīni ir “sliktais” holesterīns, jo tie veido aterosklerotiskas plātnītes uz asinsvadu sieniņām, neļaujot apgādāt sirdi ar skābekli un tai nepieciešamajām barības vielām.
Bīstamais holesterīns
Organisma procesiem nepieciešamo holesterīnu primāri saražo aknas, taču daļu no tā uzņemam arī ar pārtiku. Tā kā ķermenim vajadzība pēc holesterīna ir neliela, bet mūsu ēdienkarte ir bagātīga ar produktiem, kas satur augstu piesātināto taukvielu daudzumu, un daudzi no mums saskaras ar paaugstinātu holesterīna līmeni. Tas, savukārt, jau minētā zema blīvuma lipoproteīnu dēļ, visciešākajā mērā ir saistīts ar paaugstinātu sirds un asinsvadu slimību risku. Nudien, visbiežākie iemesli šīm kaitēm, līdztekus paaugstinātam asinsspiedienam, ir tieši ateroskleroze , kas var izraisīt ļoti bīstamas slimības, piemēram, infarktu un insultu.
Lai samazinātu iespējamās veselības problēmas, ir vērts piedomāt par dzīvnieku izcelsmes produktu daudzumu ikdienā, jo zema blīvuma lipoproteīns jeb “sliktais” holesterīna avoti ir visu veidu gaļas ( tostarp zivju produkti), olu dzeltenumi, pilnpiena produkti (saldkrējuma sviests, krējums, siers, biezpiens), šokolāde u. c. Starp citu, piesātināto taukskābju tauki atrodas arī palmu un kokosriekstu eļļās. Bet nevajag sabīties – atceries, ka ierobežot vai piedomāt par uzņemtās pārtikas daudzumu nenozīmē, ka pilnībā jāatsakās no minētajiem produktiem!
Grādīgie dzērieni samazina holesterīna līmeni – vai tiešām?
Īsā atbilde ir – nē. Kāpēc? Jo, kad aknas filtrē grādīgos dzērienus, dažas aknu šūnas iet bojā. Aknas var reģenerēties, bet ilgstoši lietojot alkoholu lielo apmēros tiek samazināta to spēja atjaunoties. Aknās sintezējas 70% no holesterīna, 30% mēs uzņemam ar pārtiku, tas nozīmē, ja tiek bojātas aknas, tad arī holesterīna sintēze tiek mainīta. Ja šis svarīgais orgāns ir neatgriezeniski bojāts, tad sekas izjūtam visā ķermenī, tajā skaitā – pieaug svars, vērojama aptaukošanās viduklī. Tāpēc nepieciešams rūpēties un aizsargāt aknas. Hepatoprotektors holīns aktivē aknu darbību un nodrošina normālu tauku un homocisteīna metabolismu, kas uzlabo aknu darbību un funkcijas.
Kā apliecina Latvijas valsts veselības profils 2021 Eiropas valstu veselības profilu informācijas ciklā “State of Health in the EU” (“Veselības stāvoklis ES”) aptaukošanās un alkohola lietošana Latvijā ir nopietna problēma. Latvijā 22% cilvēku ir ar lieko svaru, par 6% pārsniedzot Eiropas Savienības (ES) vidējo rādītāju. Vairumā gadījumu pie vainas ir neveselīgs uzturs, pārāk maz fizisko aktivitāšu, kā arī pārmērīgs alkohola patēriņš. Bez tam, aizraušanās ar alkoholiskajiem dzērieniem paaugstina asinsspiedienu un var radīt citas fiziskās veselības problēmas (dažus vēža veidus, aknu slimības, pankreatītu), kā arī psihiskās kaites, piemēram, depresiju un atkarību.
Grādīgo dzērienu negatīvā ietekme uz veselību
Kardiologi neiesaka, bet atļauj sievietēm līdz vienai, bet vīriešiem līdz divām alkohola devām dienā. Viena vienība ir, aptuveni, 100 ml vīna, 300 ml alus vai 40 ml stiprā dzēriena. Līdz ar to, neregulāra un samērīga alus vai vīna lietošana vakariņu laikā vai svinībās vairumam cilvēku neradīs problēmas. Tomēr, ja iedzeršana kļūst par ikdienas aktivitāti, pieaugot alkohola patēriņam, paaugstinās arī riski veselībai.
Papildinot jau minētos negatīvos alkohola izraisītos faktorus saistībā ar veselību, īpaši jāatzīmē, ka pārmērīga alkohola lietošana nelabvēlīgi ietekmē sirds un asinsvadu stāvokli. Kāpēc šo ir būtiski zināt? Jo sirds slimības, tostarp, aterosklerozes izraisītais miokarda infarkts jeb sirds trieka, kā arī insults jeb smadzeņu trieka, izraisa vairāk nekā 40% no visiem nāves gadījumiem Latvijā. Šis fakts ir cieši saistīts ar to, ka Latvijā grādīgie dzērieni ir liels izaicinājums.
Pārmērīga alkohola lietošana Latvijā
Latvijā ir augstākais alkohola patēriņa līmenis ES uz vienu pieaugušo – 2019. gadā tas bija par vairāk nekā 25% virs ES vidējā līmeņa. Biežāk pārmērīga alkohola lietošana problēma ir vīriešiem, vidēji skarot katru ceturto. Salīdzinājumam – sievietes pārlieku daudz alkoholiskos dzērienus lieto 1 no 15 gadījumiem. Alkohola aizstāvji teiks, ka glāze sarkanvīna var nākt par labu veselībai, jo tas taču ir Vidusjūras diētas sastāvdaļa, kā arī vīns satur polifenolus, kas labvēlīgi ietekmē sirds un asinvadu sistēmu, bet šeit jāatceras, ka vīns Vidusjūras valstīs tiek baudīts nelielās devās un kopā ar sabalansētu un vitamīniem bagātu maltīti.
Runājot par polifenoliem, vieni no spēcīgākajiem un vērtīgākajiem ir olīvu sastāvā. Olīvu lapu ekstrakts satur polifenolus (hidroksitirozolu), kas ir dabiski aktīvi savienojumi ar antioksidantu iedarbību un kas sniedz atbalstu sirds un asinsvadu veselībai. Polifenoli ir vieni no Vidusjūras diētas pamatelementiem, kas palīdz uzlabot tauku metabolismu un stiprināt asinsvadu sieniņas. Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestāde (EFSA) ir uzsvērusi hidroksitirozola nozīmi zema blīvuma lipoproteīnu aizsardzībā pret oksidēšanos. Tas nozīmē, ka hidroksitirozols traucē sliktā holesterīna piestirpināšanos asinsvadu sieniņām, līdz ar to kavē aterosklerozes attīstību.
Latvijā radīts produkts sirds veselībai
Jaunākās paaudzes AteroLip complex sastāvā iekļautās aktīvās vielas nodrošina nozīmīgu soļu darbību sirds un asinsvadu stāvokļa uzlabošanai – sastāvā esošais holīns palīdz nodrošināt normālu lipīdu un homocisteīna vielmaiņu. Vitamīns B12 veicina sarkano asinsķermenīšu normālu veidošanos un palīdz nodrošināt normālu homocisteīna vielmaiņu. Niacīns un vitamīns B12 palīdz nodrošināt normālu enerģijas ieguves vielmaiņu. Produkts pieejams 30 kapsulu un izdevīgajā 90 kapsulu iepakojumā.
AteroLip complex nopērkams aptiekās visā Latvijā, kā arī par ražotāja cenu uzņēmuma interneta veikalā.
Atcerēsimies, ka ieradumi ikdienas dzīvē ietekmē veselību gan pozitīvā, gan negatīvā veidā – ja vēlies ieviest dzīvesveida izmaiņas, lai būtu veselīgāks un justos labāk, sāc ar sabalansētu uzturu kā arī lieto vērtīgus uztura bagātinātājus, piedomā par sev atbilstošām fiziskajām aktivitātēm un atmet kaitīgos ieradumus!