Kas ir kvercetīns?
Kvercetīns jeb vitamīns P ir flavonoīds, kas atbildīgs par dažādām garšām un krāsām augos, tas atrodams augļos, dārzeņos, šokolādē, kaņepēs, sarkanvīnā, olīveļļā. Kvercetīnam sāka pievērst īpašu vērību, kad tika atklāts, ka tam ir spēcīga pretiekaisuma un imunitāti stiprinoša spēja.
Kāpēc kvercetīns ir tik vērtīgs?
Ir pierādīts, ka kvercetīns var darboties kā spēcīgs antioksidants. Kvercetīns ir polifenols, to raksturo savienojuma molekulārā struktūra, kas ļauj ziedot elektronu vai ūdeņraža atomu, lai neitralizētu brīvos radikāļus, nestabilas molekulas organismā, kas bojā šūnas, tādējādi izraisot slimības un novecošanos. Tieši tāpēc kvercetīnu uzskata par iedarbīgu antioksidantu. Kā zināms, brīvie radikāļi mūsu organismā izraisa iekaisumu, savukārt antioksidanti palīdz tos “nomedīt” un neitralizēt slimības izraisošos brīvos radikāļus.
Kā kvercetīns var palīdzēt vīrusu infekciju gadījumos?
Pateicoties kvercetīna plašajai pretvīrusu darbībai, tas var kavēt vairākus patogēna virulences (vīrusu replikāciju fāzes) posmus – vīrusa iekļūšanu šūnā, tā replikāciju jeb vairošanos un proteīnu sintēzi. Šo terapeitisko efektu var pastiprināt, ja kvercetīnu uzņem kopā ar C vitamīnu.
Kvercetīns darbojas arī kā imūnmodulators, spēj novērst vīrusu iekļūšanu šūnās un to vairošanos. Turklāt tas var palīdzēt daudzu vīrusu infekciju gadījumos. Svarīgi uzsvērt, ka kvercetīna pretvīrusu īpašības darbojas arī pret SARS-Cov-2, būtiski palīdzot organismam ar pretiekaisuma un antioksidanta efektu.
Turklāt kvercetīns piesaista cinku un darbojas sinerģiski ar C vitamīnu – ja ir šāda kopīga iedarbība, organisms var maksimāli pretoties vīrusiem. Pašreizējās pandēmijas apstākļos šī viela ir īpaši nozīmīga, jo riska zonā nonāk oksidatīvais stress, iekaisuma procesi un asins
sarecēšanas spēja.Var teikt, ka kvercetīnam vajadzētu būt vienam no ikdienas komponentu klāsta, lai būtu maksimāli nodrošināta aizsardzība pret vīrusiem un vērtīgs ieguvums veselībai.
Kādos pārtikas produktos ir kvercetīns?
* Āboli satur kvercetīnu, kā arī pektīnu, veselībai labvēlīgo šķiedrvielu. Lai ēdot ābolus gūtu pēc iespējas vairāk labuma, ko var sniegt kvercetīns, šos augļus baudiet nemizotus.
* Tumšā šokolāde satur spēcīgus antioksidantus, viens no tiem arī ir kvercetīns.
* Visas sīpolu šķirnes satur kvercetīnu, bet, zinot, ka kvercetīns ir pigments, ir skaidrs, ka tas būs augstākā koncentrācijā sarkanajos, nevis dzeltenajos sīpolos.
Kvercetīna daudzums (mg) uz 100 g porciju:
kaperi – 180 mg; lupstāja lapas – 170 mg; sarkanie sīpoli – 42 mg; griķi – 43mg; āboli – 4 mg; mellenes – 3 mg.
Labākais veids, kā uzņemt iespējami vairāk kvercetīna – lietojiet vairāk šos pārtikas produktus.
Ja šos produktus ēdīsiet katru dienu, organisms spēs uzņemt no 100 līdz 300 mg kvercetīna.
Tomēr lielākā daļa klīnisko pētījumu uzrāda labākus rezultātus, ja tiek lietoti 500-1000 mg kvercetīna dienā.
Latvijā radīts produkts, kas satur kvercetīnu
Latvijas farmācijas uzņēmums Lotos Pharma, sekojot līdzi jaunākajiem pētījumiem, ir izstrādājis produktuImunosil Virufix.
Produkta sastāvā ir šī vērtīga viela kvercetīns, kā arī vitamīns D, vitamīns C, cinks un melatonīns. Sastāvā esošais vitamīns C uztur normālu imūnsistēmas darbību pie palielinātas slodzes, kā arī cinks, vitamīns C un D veicina normālu imūnsistēmas darbību.
Tā 2 kapsulu sastāvā ir 500 mg kvercetīna, kas ir diennaktī ieteicamā deva. Lai no āboliem uzņemtu 500 mg kvercetīna, vienā reizē būtu jāapēd 12,5 kg ābolu.
Vairāk par Imunosil Virufix uzzini www.avemed.lv